Dzień tygodnia

Śniadanie

Zupa

II danie

Podwieczorek

Poniedziałek

22.04.2024

 

Wartość energetyczna
 –
 966 kcal

 

Białko – 25g
 Tłuszcz – 29g

Węglowodany – 150g
 Błonnik – 11g

Płatki kukurydziane (20g) mleko (200g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

 

Chleb mieszany (50g) masło (5g) szynka konserwowa (20g) rzodkiewka (10g)

(mąka pszenna, drożdże, słód, sól, zakwas piekarski żytni, słonecznik, siemię lniane, sezam, mleko, sól, przyprawy, schab wieprzowy 91%, białko wieprzowe, sól, woda, aromaty, przyprawy)

 

Herbata z cytryną (200g)

  

 

Żurek z ziemniakami (200g)

(żur naturalny,  cebula, ziemniaki, śmietana 18 %chleb grahammąka pszenna, przyprawy naturalne)

  

 

Pierogi z serem – wyrób własny (150g)

(mąka pszenna, jaja, masło, ser twarogowy, cukier kryształ)

  

 

Gruszka (120g)

Wtorek

23.04.2024

 

Wartość energetyczna


 989 kcal

 

Białko – 24g
 Tłuszcz – 33g

Węglowodany – 149g
 Błonnik – 13g

Płatki kukurydziane (20g) mleko (200g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

 

Chleb graham (50g) masło (5g) serek kanapkowy z pomidorami (20g) sałata (20g)
 
(mąka pszenna, drożdże, słód, sól, zakwas piekarski żytni, mleko, sól, przyprawy)

Herbata z cytryną (200g)

  

 

Pomidorowa z ryżem (200g)

(wywar z warzyw -marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy
 30 %, ryż biały,  
śmietana 18% , przyprawy naturalne) 

  

 

Ziemniaki 100g, nuggetsy(60g), marchewka z brzoskwinią (50g)

(ziemniaki, masło, koper, filet z kurczaka,  mąka pszenna, jajabułka tarta, olej rzepakowy)

  

 

Galaretka z owocami (150g)

Środa

24.04.2024

 

Wartość energetyczna –
 –

1020 kcal

 

Białko – 27g
 Tłuszcz – 32g

Węglowodany – 156g
 Błonnik – 11g

Kiełbaski na ciepło (50g)

sos pomidorowy (10g) chleb

mieszany pszenno-żytni (40g) masło (5g) kalarepa (40g)

(mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, słód, sól, zakwas piekarski żytni, mleko, szynka wieprzowa 90%, białko wieprzowe, sól, woda, aromaty, przyprawy, pomidory, oregano, sól, cukier)

 

Barszcz zabielany  z ziemniakami (200g)

(wywar z warzyw – marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, buraki ćwikłowe,  śmietana 18%, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy naturalne)

 

Ryż z jabłkami (150 g) 

(ryż biały, jabłka, masło, cukier kryształ, cukier waniliowy, cynamon)

 

Jogurt naturalny z owocami (140g)
 
(jogurt naturalny, owoce sezonowe, miód)

Czwartek

25.04.2024

 

Wartość energetyczna


 

998 kcal

 

Białko – 23g
 Tłuszcz – 35 g

Węglowodany – 145g
 Błonnik – 10g

Chleb farmera (50g) masło (5g) powidło śliwkowe (10g)

(mąka pszenna, mąka graham,, drożdże, słód, sól, zakwas piekarski żytni, mleko, śliwki węgirki, cukier, pektyny)

 

Kakao (200g)

(mleko 3,2%, kakao prawdziwe proszek)

 Jarzynowa z ziemniakami (200g)

(mieszanka warzywna – marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, kalafior, brukselka, ziemniaki,  śmietana 18%, przyprawy naturalne)

 

Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym wp. (150g)

(makaron pszenny, olej rzepakowy łopatka wp., pomidory (puszka), sok pomidorowy, cebula, marchew, przyprawy

Ciasto ucierane z jabłkiem (60g)
 
(mąka pszenna, jaja, olej, cukier, cukier wanilinowy, jabłka cynamon proszek do pieczeni)

Piątek

26.04.2024

 

Wartość energetyczna 


 972 kcal

 

Białko – 23g
 Tłuszcz – 30g

Węglowodany – 149g
 Błonnik – 10g
 

Płatki kukurydziane (20g) mleko (200g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

 

Bułka grahamka (50g) masło (5g) ser żółty (20g) ogórek (10g)

(mąka pszenna, drożdże, słód, sól, zakwas piekarski żytni, mleko, sól, przyprawy)

 

Kalafiorowa z ryżem (200g)

(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kalafior mrożony, ryż biały, koper świeży, śmietana 18%,, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100 g), miruna w panierce (60g),    surówka z kapusty kiszonej (50g)
 
(ziemniaki, masłofilet  z miruny, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy naturalne)

 

Banan (150g)

 

• Jadłospis może ulec zmianie
 • W jadłospisie wytłuszczonym drukiem wyróżniono alergeny
 • Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
 • Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipiec 2016r. Poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszę spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

 

 

Zmień rozmiar czcionek
Przełącz wysoki kontrast